Gezondheid

HD ( heupdisplasie), epileptie en oogproblemen kunnen voorkomen. Daarbij moet worden opgemerkt dat HD niet echt een probleem is binnen het ras. Uit voorzorg wordt er wel door steeds meer fokkers getest op HD omdat met fokken met ouderdieren zonder HD de kans heel wat kleiner is dat een pup deze aandoening zal krijgen. Uiteraard is het buitengewoon belangrijk dat men niet te jong trainingen gaat doen die belastend zijn voor heupen e.d. omdat dat ook heupproblemen kan veroorzaken. Dat heeft dus niets met erfelijkheid te maken. Een goede fokker laat de testresultaten van de ouderdieren ook zien en geeft doorgaans ook kopieën van de gezondheidsonderzoeken mee.

CEA ( Collie Eye Anomaly)is een verzamelnaam voor verschillende (aangeboren) afwijkingen aan van het netvlies-vaatvlies aan de achterkant van het oog en zijn tussen 6 en 8 weken oude bij pups te zien. In geval van een lichte afwijking TORT en CRD mag er met de hond gefokt worden als de partner geheel vrij is. In de ernstiger gevallen mag er niet mee gefokt worden. In uiterst zeldzame gevallen kan een hond blind worden. Door gericht onderzoek en de uitkomsten daarvan mee te nemen in de fok is het gelukt om rond 2008 een percentage te bereiken van 89% CH-vrije honden tegen 65% begin jaren negentig ( bron: handboek NSV 2009).

PRA ( Progressieve Retina Atrofie) : kent verschillende vormen o.a. een vorm van nachtblindheid. Een hond met PRA wordt blind en het is dus duidelijk dat met een dergelijke hond niet mag worden gefokt. Helaas is er geen test voor pups en kan pas bij volwassenheid op PRA getest worden. Tot nu toe zijn er geen Shelties in Nederland met PRA gevonden maar het blijft belangrijk fokdieren daarop te testen.

Uit onderzoek is gebleken dat epileptie voorkomt binnen het ras maar niet in die mate dat het een ernstig rasgebonden probleem is. Uiteraard wordt er niet met honden gefokt die deze aandoening hebben.

Chryptorchidie is een aandoening bij reuen waarbij één of beide teelballen ontbreken. Met deze honden wordt niet gefokt maar kunnen gewoon geweldige huishonden zijn.

Hypothyreoïdie is een aandoening aan de schildklier. Met een hond met deze aandoening mag niet worden gefokt ook al is met medicatie de ziekte goed onder controle te houden. Het hoeft niet zo te zijn , trouwens, dat de ouderdieren van een dergelijke hond het ook hebben.

MDR1-gen defect. Is een ‘aandoening’ waarbij de hond extra gevoelig is voor bepaalde medicijnen. De hond is gewoon een normale gezonde hond maar men moet opletten met medicijnen. Er kan op getest worden. +/+ betekent dat de hond vrij is, +/- hond is drager maar geen lijder, -/- hond is lijder. Bij de laatste is het extra voorzichtig zijn met medicijnen.

Gebitsproblemen. Helaas is mesioversie (scheefstaande hoektanden) en missende elementen als kiezen een aandoening die bij de sheltie regelmatig voor komt. Een erfenis uit het grijze verleden van het ras toen men daar niet zo zwaar aan tilde. De hond kon tenslotte zijn werk doen, nietwaar? De ouderdieren erop testen of zij drager zijn van deze aandoeningen is (nog) niet mogelijk. Is een hond een lijder dan wordt daar niet mee gefokt. Een goed puppy-gebit geeft geen garantie op een goed vast gebit. Er is wel wat aan te doen mocht een pup mesioversie hebben. De kosten kunnen oplopen afhankelijk van de ernst van de aandoening. Soms is het niet echt nodig om er wat aan te doen maar….. de hond mag niet ingezet worden voor de fok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.